söndag 14 oktober 2007

Hets mot folkgrupp från Sarnecki!?!?

I dagens DN (länk: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=704095) uttalar sig Jerzy Sarnecki angående en undersökning som visar att ungdomar i Danmark och Finland uppger sig vara mer bekanta med att ha utfört vissa typer av brott. I intervjun säger Sarnecki:
"Finländare är av tradition brutalare". Hoppsan!! Jag riktigt känner kränktheten i 20/ dels finnen i mig bubbla upp! Som förklaring antyder Jerzy något om en brutaliseringsprocess sedan det finska inbördeskrigets dagar som då gjort finländaren till en mer brutal varelse än oss andra.
Om vi nu stannar upp en stund och är lite allvarliga, med reservation för att finska riksförbundet eller liknande kommer kommentera uttalandet, vad hade hänt om någon annan (Jerzy känns här omöjlig som tänkbar kandidat) kriminolog sagt något liknande om zigenare/romer i stil med : "Zigenare är av tradition mer brotts och stöldbenägna än svenskar och finländare eftersom de levt utanför samhället under en så lång tid". Eller "Somalier är mer benägna att våldta kvinnor än andra p.g.a. att deras kvinnosyn utvecklats negativt av bl.a. många års inbördeskrig". Det skall bli spännande att följa utvecklingen.....inte. Sannolikheten för att Jerzy "det är ett pojkstreck att skjuta på polishus" Sarnecki skall få någon form av reprimand för detta är mindre än att det blir ett regimskifte i Burma innan helgen är slut.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sarneckis kommentar är ett klart fall av grov hets mot folkgrupp utan faktabakgrund.

Vad personerna menar med att de deltagit i eller upplevt “våld” med mera varierar väldigt mycket mellan olika länder, städer, åldrar och individer. Det är inte fråga om mord eller dråp som på Kungsholmen i Stockholm nyligen. Det är inte ens en undersökning av begångna brott.

Undersökning speglar heller inte att vissa individer t.ex. i Sverige tillåts genomföra många brott innan åtgärder sätts in.
Inte heller att segreringen i Sverige gör att Stockholm inte är representativ för den värsta brottsligheten i Sverige.

Jämför också med andra undersökningar:

http://sydsvenskan.se/resor/article218705.ece
“I Finland är risken att bli rånad eller lurad så liten att landet närmast kan betraktas som fritt från brott, enligt experterna”

Malmö vill inte Sarnecki gärna prata om:
Här begås flest brott i Sverige
http://sydsvenskan.se/malmo/article268371.ece

I Malmö är överfall och rån mycket vanligare, uppemot 10 ggr, än i Köpenhamn i förhållande till folkmängden.