onsdag 10 oktober 2007

Det första inlägget...

tillägnas någon som får anses vara dagens egoistiske dummerjöns, nämligen orföranden i RFHL i Stockholm Per Sternbeck som i dagens City-tidning i debattsektionen "bemöter" ett ursprungligt inlägg av Marie Litsholm (läs det inlägget här:http://www.city.se/debatt/1.863997/hjalp-missbrukare-undvika-graviditet )
med svammel om steriliseringar, lobotomi och eutanasi och drar likhetstecken mellan detta och de av Marie Litsholm föreslagna åtgärderna för att hindra att psykiskt sjuka och grava missbrukare föder barn de saknar varje grundförutsättning att ta hand om. Att det skall vara så svårt att förstå att barn inte är någon absolut "rättighet" och att en människa som inte kan ta hand om sig själv svårligen kan ta hand om och uppfostra ett barn! Det brukar ibland debatteras
om missbrukare skall tillåtas att inneha hund eftersom det ofta förekommer att djuren vansköts så till den milda grad att djuren omhändertas. De flesta människor är ense om att en missbrukare med en utmärglad och strykrädd hund är en sorglig syn och att detta inte är lämpligt, ändå är frågan om "rätt" till barn för aktiva missbrukare en så tabubelagd fråga att den helt saknas i debatten. Vissa psyksiskt sjuka kan inte heller ta hand om sig själva och har en sådan sjukdom att de definitivt inte skall ha barn, har man t.ex schizofreni med paranoida vanföreställningar som går ut på att t.ex Sibyllas gatukök samarbetar med CIA och förgiftar sina hamburgare och saknar sjukdomsinsikt så är det kanske en god idé att hoppa över graviditet för ett tag. Att man lider av missbruk och/eller sjukdomar som till viss eller stor del ligger utanför ens kontroll gör inte att man är mindre värd som människa eller att man ska dubbelbestraffas men det gör en banne mig inte lämplig som förälder och vårdnadshavare heller! Det är dags att sluta låta skuldkänslorna från vidriga ingrepp utförda under en skamlig del av vår historia stå i vägen för ett rationellt tänkande som skulle förhindra mycket lidande för såväl de sjuka och missbrukarna själva men framförallt för de barn som slipper födas till ett liv med sämsta möjliga förutsättningar till ett bra liv! Per gör säkert ett bra jobb i sin förening men borde inse att barn inte är ett instrument som är till för att påskynda "normaliseringen" av hans medlemmar.

Inga kommentarer: